Sarajevo, 18.06.2024 | 17:15
     17:20 Borgen, igrana serija, 2/10, 12+           18:25 San snova, igrana serija, 2/145           19:15 Loto 6/39, direktno izvlačenje           19:30 Dnevnik 2           **:** Sport/Vremenska prognoza           20:20 Mreža, politički magazin           21:35 Blago nama, igrana serija, 49/65, 2. sezona           22:20 Ubistvo, igrana serija, 8/10, 3. sezona, 12+           23:20 Dnevnik 3           23:35 Šampionke na talasima, strani dokumentarni film, 12+, r.      
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
Historijat Upravni odbor RTVFBiH Frekvencije Obavijesti i konkursi Opći akti
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Federacija danas
17:20
Borgen, igrana serija, 2/10, 12+
18:25
San snova, igrana serija, 2/145
19:15
Loto 6/39, direktno izvlačenje
19:30
Dnevnik 2
Sport/Vremenska prognoza
20:20
Mreža, politički magazin
21:35
Blago nama, igrana serija, 49/65, 2. sezona
22:20
Ubistvo, igrana serija, 8/10, 3. sezona, 12+
23:20
Dnevnik 3
23:35
Šampionke na talasima, strani dokumentarni film, 12+, r.
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Vijesti u 5
17:30
Sport na FR
18:00
Radio - enciklopedija - repriza
19:00
Vijesti
19:03
Islamske teme
19:30
Muzika meridijana
20:00
Vijesti
20:03
Muzička škrinja
21:00
Vijesti
21:03
Zvukopis
21:30
Evergreen
22:00
Vijesti
22:15
Bh muzika
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

Historijat

Historijat Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine nastala je kao jedan segment transformacijom nekadašnje Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nakon potpisivanja protokola o transformaciji od strane članova Predsjedništva BiH, predstavnika sindikata RTVBiH i OHR-a, pristupilo se dugotrajnom i složenom procesu.

Prvi generalni direktor RTVFBiH bio je Jasmin Duraković. Od maja 2008. godine generalni direktor RTVFBiH je Džemal Šabić.Radio Federacije Bosne i Hercegovine

Zbog jednostavnijeg procesa, prvo je transformiran radijski program. Nakon kratkog perioda pripreme sheme i selekcije kadrova, 7.5.2001. godine, tačno u 06.00 sati prestao je program Radija Bosne i Hercegovine, a svoje emitovanje započeli su Radio Federacije Bosne i Hercegovine i BH Radio 1.

Radio Federacije Bosne i Hercegovine svoje emitiranje programa nastavio je preko FM predajnika bivšeg Radija Bosne i Hercegovine (9 predajnika), dok je BHR1 počeo koristiti FM mrežu bivšeg Radija Fern, kao i ST predajanik u Donjim Moštrama.

Prvi glavni i odgovorni urednik Radija Federacije Bosne i Hercegovine bio je Esad Cerović.

Formirano je 9 odjela/ redakcija i to:

Vijesti i aktuelnosti: urednica Suzana Đozo
Kontakt program: urednica Olivera Dodig
Program iz kulture: urednik Enver Dragulj
Sportski program: urednica Slavica Pecikoza
Dječiji program: urednica Zlata Jurić
Dokumentarno-dramski program: urednica Vesna Ljubić
Obrazovni program: urednica Nidžara Trbojević
Muzički program: v.d. urednika Nikša Dabović
Marketing: producent Rade Trbojević
Program "Sarajevo 202"- urednica Ljiljana Simić
Administrativna podrška: rukovodilac Alija Zaimović

Prvi novinar - voditelj, čiji glas se čuo u programu Radija Federacije Bosne i Hercegovine, pripadao je Jasni Primorac, koja je vodila kontakt-blok sve do 8 sati, 7. maja 2004. godine.

Federalni radio i dalje će biti medij kojem se može vjerovati. Osnovni zadatak će biti brza i tačna informacija, ali akcenat će biti stavljan na priče o životnim problemima običnih ljudi, a ne političke forume. Slijedeći višedecenijsku tradiciju Radio-Sarajeva, nastojat ćemo povezivati ljude, kulture i zajednice, te uporno ukazivati na negativnosti i zlupotrebe. Kao zaposlenici javne komunikacije, uz profesionalnu samouvjerenost i naslijeđeni dignitet radijskog talasa na kojem se emitujemo, moramo uvažavati i reakcije auditorijuma kojem se obraćamo, kao i moderne tokove u razvoju radijskog programa. Zato sve slušaoce i prijatelje pozivamo da nam se javljaju, hvale nas i kude te daju prijedloge na naše kontakt-telefone,
e-mailove ili poštom.Televizija Federacije Bosne i Hercegovine

Prvi televizijski dnevnik, s kojim je zvanično i počela raditi FTV, emitovan je 27.10.2001. godine. Urednik specijalnog i prvog TV dnevnika u 19.30 bio je Amarildo Gutić. Emisija je trajala 35 minuta.

VIDEO

Urednica Informativnog programa je bila Marija Topić-Crnoja.

Federalni televizijski program odvijao se na dva televizijska kanala (FTV1 i FTV2). Od aprila 2003. godine televizijski program je sveden na jedan.

Federalna televizija nametnula se kao vodeći televizijski medij u Bosni i Hercegovini, najutjecajniji i najgledaniji. Sva istraživanja gledanosti televizijskih program potvrđivala su primat FTV-a, i to u svim vrstama programa - od informativnog, preko sportskog, do filmskog programa. Na području Bosne i Hercegovine gledanost FTV-a iznosi 28,2 %, a na teritoriji Federacije 43%. (maj 2004. godine - istraživanje agencije Mareco Index Bosnia.)

Televizija Federacije Bosne i Hercegovine slijedi kontinuitet filmske produkcije nekadašnje Televizije Sarajevo, u čijoj su produkciji ili koprodukciji s domaćim producentskim kućama nastali filmovi koji se svrstavaju u red najuspješnijih filmskih projekata u historiji nekadašnje Jugoslavije. Izdvajaju se kultni filmovi Žena s krajolikom reditelja Ivice Matića, Sjećaš li se Doli Bel reditelja Emira Kusturice, Ovo malo duše Ademira Kenovića, Aleksa Šantić Aleksandra Jevđevića, Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića, Otac na službenom putu Emira Kusturice.

I u marketinškom dijelu FTV je vodeća u Bosni i Hercegovini, s uvjerljivo najvećim udjelom, sa marketinškom potražnjom koja se svake godine povećava.


Radio 202

''Dobar dan, dragi slušaoci! Radio Sarajevo, program 202, počinje svoju prvu emisiju.'' Tačno u 14:30 h, 1.7.1971. na srednjem valu od 202 metra, zvanično je počelo emitiranje programa Sarajevo 202. Početak programa najavio je glavni urednik Ante Štrelov čime je Sarajevo 202 postalo 25. lokalna radiostanica u BiH. Program je emitiran iz dva bivša stana na 4. spratu u Ulici Danijela Ozme.

Program, koji se u početku emitirao svaki radni dan, izuzev nedjelje, od 5:30 do 8 i od 14:30 do 17 h bio je namijenjen slušaocima na području četiri sarajevske općine i stanovnicima Pala, Ilijaša i Hadžića. Za razliku od ostalih, 202 je bila zamišljena da zabavi, informira i stvori novu ulogu radioslušalaca. Naime, slušalac je postao neposredni kreator, a ne samo pasivni objekt u programu. Gotovo sve emisije bile su koncipirane tako da je slušaocima omogućeno da se neposredno uključe u program telefonom ili razgovorom s reporterom na ulici.
Osnovnu tehniku, pored telefona i reporterskih magnetofona, predstavljao je teleport (toki voki), kojim su se novinari svakodnevno služili u svojim neposrednim komuniciranjima i susretima s građanima. Prvi su se s gradskih ulica javljali Zoran Pirolić, Zekerijah Arnautović i Suad Hadžiomerović.

Radio Sarajevo 202 u aprilu 1986. počeo se emitirati u stereo tehnici iz novih prostorija u RTV domu. Sedamnaest godina poslije, u novembru 2003. Radio počinje emitirati program 24 sata u okviru kojeg se emitiraju prijenosi koncerata ''Uživo na 202'', talk show Centralni zatvor... Pokrenuta je izdavačka djelatnost kao i web-stranica Radija.

Najveći broj saradnika Radija su studenti koji uz 202 uče, usavršavaju se, a kasnije postaju nosioci novinarskih poslova u ostalim medijima.

Nakon Ante Štrelova, urednici Radija bili su: Radmilo Zurovac, Miodrag Oljača, Zija Dizdarević, Zlatko Prlenda, Goranka Oljača, Ešref Hodžić, Željko Ružičić, Sanda Novosel, Ljiljana Simić i Adnan Sarajlić.
Radio je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Teletekst

Teletekst Federalne televizije Bosne i Hercegovine je jedan od najstarijih u regiji i datira od Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Nakon dužeg prekida teletekst je ponovo počeo raditi u oktobru 1998. godine u okviru tadašnje Televizije Bosne i Hercegovine. Prva urednica teleteksta je Muamera Dulić.

Poslije transformacije 2001. godine teletekst je nastavio rad u okviru Federalne televizije BiH, a ista redakcija radi teletekst i za Televiziju Bosne i Hercegovine. Redakcija teleteksta, odnosno tadašnji Sektor online uradio je 2006. godine i prvu web stranicu RTVFBiH /www.rtvfbih.ba/.

Od oktobra 2011. godina počinje raditi portal www.federalna.ba.

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007