Sarajevo, 28.09.2020 | 20:28
     21:10 Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš?, igrana serija           22:05 Ti si moja domovina, igrana serija           22:55 Pad Osmanskog carstva, strani dokumentarni program           23:55 Dnevnik 3     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Odgovorite ljudima, informativni program
21:10
Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš?, igrana serija
22:05
Ti si moja domovina, igrana serija
22:55
Pad Osmanskog carstva, strani dokumentarni program
23:55
Dnevnik 3
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Autostradom sunca
20:30
Bh muzika
21:00
Vijesti
21:03
Zvukopis
21:30
Muzika meridijana
22:00
Vijesti
22:15
Bh muzika
22:30
Region pop
23:00
Portreti
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
BAJRAMSKI PROGRAM
FEDERALNE TELEVIZIJE


Kurban-bajram, Bajram hadža i kurbana, jedan je od najvećih i najznačajnijih islamskih blagdana. Kurban bajram je islamski blagdan veselja, dobročinstva, darivanja, solidarnosti, i brige za bližnje.
Dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, čime se pokazuje briga za druge. Druga radost jeste obavljeni hadž, odnosno ispunjavanje pete islmske dužnosti, čime se hadžije približavaju Allahu dž.š. nadajući se Njegovoj milosti i oprostu.

Program obilježavanja Bajrama počinje muzičkim programom „Najljepše ilahije“, a potom i prijenosom Bajram namaza iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

„Nebeska kapija“ (petak, 15.10h) je dokumentarac autora Himze Mihaljevića o Palestini, svetoj zemlji abrahamovskih religija, prostoru koji svjedoči višemilenijskoj ljudskoj želji za duhovnom izgradnjom. Kolijevka civilizacije i velikih religija kojom su kročili božiji poslanici, učenjaci, naučnici, filozofi.

Ehlimana Hožić urednica je emisije „Hadžijska džada“ (petak, 16.30h). Prema pisanju Preporoda iz 1986. godine prvi odlazak na hadž sa naših prostora zabilježen je 1557. godine. U tom smislu, mala džamija na Alifakovcu, poznata kao Hadžijska džamija, od posebnog je značaja. Baš iz ove džamije nekada su sarajevske hadžije odavde preko Alifakovca i Kozje ćuprije odlazile u Meku na hodočašće. U ovoj džamiji bi prethodno obavili molitvu za srećan odlazak i povratak, a mještani bi ih pratili do Kozje ćuprije, odnosno do lokaliteta Hadžijska ravan.

Dokumentarni film „Preporod“ (subota, 18.20h), autorice Ehlimane Hodžić govori o obilježavanju 50. godišnjice kontinuiranog rada Islamske informativne novine Preporod. Pokrenut je kao glasilo Udruženja ilmije, bez stalne redakcije i uz volonterski rad. Kroz sve ove godine zabilježio je kolosalno važne stvari za islam i muslimane u BiH. Reportaže Preporoda o nekim džematima i džamijama ostale su jedine sačuvane informacije o tim mjestima. Sa živućim urednicima razgovarali smo o izazovima kroz koji je Preporod prolazio u prethodnih 50 godina. Ko je sve pisao za Preporod? Koje teme su tretirane? Koliko je značajan ovaj list za bosanskohercegovačke muslimane? Koliko je doprinio očuvanju tradicionalnog islama u našoj zemlji?


Iz serijala „Velikani sevdaha“ autora Zlatana Izetbegovića, u petak i subotu, Federalna televizija emitira 2 epizode o čovjeku za koga bi se moglo reći da je u životu daleko više davao nego što je dobijao. Pjesmom je znao liječiti posrnula srca i ispunjavati dušu onih koji su to htjeli, znali i mogli osjetiti. Priča dva nastavka o dr. Himzi Polovini – interpretatoru, istraživaču, neuropsihijatru i nadasve čovjeku koga su svi voljeli.

Federalna televizija emitira još koncerte Hanke Paldum i Safeta Isovića, te snimke manifestacija „Moj Ummete“, „Bajram dođe, mirišu avlije“ i „Od Mašrika do Magriba“.

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007