Sarajevo, 12.07.2024 | 23:08
     23:50 Ema, čileanski igrani film, 16+     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Odletite sami, indijski igrani film, 12+
23:50
Ema, čileanski igrani film, 16+
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Dokumentarni program
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

Servisne informacije

Vremenska prognoza

Vrijeme danas

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 22 stupnja, Sokolac 31, Livno 33, Neum, Sanski Most i Trebinje 34, Bihać, Prijedor, Široki Brijeg i Zvornik 35, Banja Luka, Gradačac, Sarajevo i Tuzla 36, Bijeljina i Zenica 37, Mostar 41.
Temperatura danas :    od 15 do 40°C
Vrijeme za naredna tri dana
subota, 13.07. nedjelja, 14.07. ponedjeljak, 15.07.
pretežno sunčano pretežno sunčano pljusak
od 17 do 35°C od 18 do 35°C od 18 od 33°C
Vrijeme za mjesec dana

IZGLEDI VREMENA ZA PERIOD 09.07.2024.–22.07.2024. Iza nas je nadprosječno topao vikend. Narednih dana u Bosni i Hercegovini izvjesno je sunčano i još toplije vrijeme. Naime, s utorkom počinje još jedan ovogodišnji toplotni val koji može negativno djelovati na zdravlje stanovništva. Toplotni val će u nekim dijelovima naše zemlje, naročito na jugu, potrajati najmanje desetak dana. Početkom sedmice zrak u Bosni mogao bi biti nestabilan, uz mogućnost kraćih lokalnih pljuskova. Više izgleda za pljuskove imaju planinski predjeli gdje se i očekuje nešto više oblaka u odnosu na ostala područja. Na jugu i sjeveru zemlje, dani će počinjati vrlo toplim jutrima, što znaći da se temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20. stepeni. Minimalne temperature zraka u varirat će između 16°C i 21°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 25°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 32°C i 38°C. Moguće je da lokalno temperature budu i iznad 39°C. U periodu od 18. do 20 jula očekuje se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. jula prema rasploživim prognoznim modelima temperature bi lokalno mogle biti iznad 40°C. Za sav navedeni period indeks UV zračenja je vrlo visok.
 

Biometeorološka prognoza

petak 12.07.2024.
Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperaturnih vrijednosti uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. S obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku.

subota 13.07.2024.
Natprosječno visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, kod osjetljivih osoba će dovesti do jačanja tegoba. Neophodno je pridržavati se preporuka nadležnih službi, izbjegavati duže boravke na otvorenom u toplijem dijelu dana, provoditi mjere zaštite od UV zračenja i vrućine. Hronični bolesnici, trudnice, djeca i stariji trebali bi maksimalno reducirati aktivnosti. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, dekoncentracije, nervoze, u noći problemi sa snom.
 

Stanje na putevima

Prohodnost većine putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros je dobra i saobraća se uz uglavnom povoljne vremenske prilike. Brojne su dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćaja. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima budu oprezni i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.
Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.
Danas i narednih par dana, u vremenu od 07 do 17 sati, izvodit će se radovi na izlazu iz Tomislavgrada (kružni tok prema Posušju i Kamenskom), zbog čega su moguće povremene obustave saobraćaja u trajanju od 15 do 30 minuta. Za vrijeme obustave obilaznice su ulice Kralja Tvrtka i Kralja Zvonimira.
Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Zenica-Lašva, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.
 

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007