Sarajevo, 26.09.2022 | 15:39
     16:05 Dnevnik jedne ljubavi, igrana serija, 16/73           17:00 Federacija danas           17:35 Tajne vinove loze, igrana serija, 19/38, 2. sezona           18:30 Victoria, igrana serija, 5/10, 2. sezona, 12+           19:30 Dnevnik 2           **:** Sport/Vremenska prognoza           20:10 Izbori 2022., dijaloška emisija           21:40 Blago nama, igrana serija, 24/65, 2. sezona           22:20 Dnevnik 3           22:35 Zemlja sreće, 5/8, 12+     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT

 
 
Program Televizije FBiH
sada
August u okrugu Osage, američki igrani film
16:05
Dnevnik jedne ljubavi, igrana serija, 16/73
17:00
Federacija danas
17:35
Tajne vinove loze, igrana serija, 19/38, 2. sezona
18:30
Victoria, igrana serija, 5/10, 2. sezona, 12+
19:30
Dnevnik 2
Sport/Vremenska prognoza
20:10
Izbori 2022., dijaloška emisija
21:40
Blago nama, igrana serija, 24/65, 2. sezona
22:20
Dnevnik 3
22:35
Zemlja sreće, 5/8, 12+
23:35
Sport, magazin
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
BH muzika
16:00
Vladari Bosne
16:30
Izborna hronika/kronika
17:00
Vijesti u 5
17:30
Sport na RF
18:00
Vrijeme, ljudi, običaji
18:30
Muzika meridijana
19:00
Vijesti
19:03
Jukebox
20:00
Vijesti
20:03
Moj život je muzika - repriza
21:00
Vijesti
21:03
Zvukopis
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

VELIKANI SEVDAHA
NOVA SEZONA
muzičko-dokumentarni serijal
utorkom u 20.55
od 20.12.2016.


Federalna televizija od 20. decembra započinje emitiranje nastavka dokumentarno - muzičkog serijala Velikani sevdaha urednika Zlatana Izetbegovića.

Ovaj projekt je rezultat, sada već petogodišnjeg istraživanja, analiziranja i objedinjavanja dosadašnjih objavljenih materijala o ljudima koji su sevdalinku interpretirali, njegovali i baštinili više od pola stoljeća. Naše istraživanje, predočili smo u nekoliko, možda bi bilo najbolje reći, životnih priča o onima o kojima znamo malo ili ne znamo ništa osim što ih prepoznajemo kada ih vidimo ili čujemo. Na žalost, o nekima od njih čak nije bilo poželjno ni pisati. Sistem u kojem su živjeli, sputavao ih je i onemogućavao u priznavanju vrijednosti njihovog rada. Zašto je to tako bilo , pokušali smo istražiti, pronaći adekvatne sagovornike koji su nam u svojim iskazima puno pomogli u rasvjetljavanju do sada nepoznatih činjenica.

U ovom dijelu serijala akcent smo stavili na generaciju interpretatora, instrumentalista ali i autora koji su započeli svoju karijeru prije Drugog svjetskog rata, ali i na one koji su je započeli između 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka. U ovoj sezoni, pripremili smo zanimljive priče o Zekerijahu Đeziću, Radetu Jovanoviću, Safetu Kafedžiću, Zehri Deović, Spasi Berak i Nedžadu Salkoviću. Svaka priča podijeljena je u dva ili tri dijela u trajanjima od po 35-40 minuta. Svojom osobenošću, talentom za interpretaciju, pisanje, komponovaje ili pak aranžiranje, svaki od navedenih umjetnika snažno je doprinio očuvanju sevdalinke i time ugradio sebe u temelje ovog najljepšeg dijela naše kulturne tradicije.

Prva epizoda je priča o Zekerijahu Đeziću umjetniku, interpretatoru i spikeru koji je svojim baršunastim glasom kao blagim, prozračnim velom dugi niz godina oplemenjivao i srce u dušu brojnih slušalaca. Zahvaljujući ovakoj, moglo bi se sa sigurnošću reći, nesvakidašnjoj boji glasa i dikciji, ulazi u medijske kuće, staje pred mikrofon od kojega se neće maći cijelog svog životnog vijeka. Ta njegova glasovna osebujnost biće veoma brzo prepoznata među brojnim muzičkim stručnjacima. Postaje jedan od veoma cijenjenih radijskih pjevača u Radio Beogradu, zaštitno lice nekadašnjeg radija i Tv Sarajevo i istovremeno neizostavano ime među onim najpoznatijim i najviše rangiranim na estradnoj sceni nekadašnje Jugoslavije. Rijetki su ga nazivali njegovim pravim imenom Zekerijah. U narodu bilo je uobičajeno reći samo Đeza i da se zna na koga se misli. Tako su ga oslovljavale i njegove radne kolege, prijatelji i poznanici ali i brojni ljubitelji i poštovaoci njegove pjesme. Za svoje najbliže bio je samo – Kija. Za njega je muzika bila zadovoljstvo i vjerovao je da dobra pjesma ne može nikada pasti u zaborav – Zekerijah Đezić.O Radetu Jovanoviću kao kompozitoru i tekstopiscu, u periodu do početka devedesetih godina prošlog vijeka nije se puno pisalo. Da li oni koji su trebali pisati o njemu nisu smjeli ili pak nisu željeli strahujući za svoju budućnost i karijeru? Vjerovatno je bilo i jednih i drugih, ali ono što je jedinstveno kada je u pitanju Rade Jovanović jeste jedna vrsta odgovornosti s kojom se potencijalni istraživač morao nositi u to vrijeme. Ovo je priča o narodnom umjetniku, izmišljatoru, kako bi za sebe najčešće znao reći. Iza njegovog lika krio se nesvakidašnji pjesnički i kompozitorski genij opijen pjesmom koja ga je vodila kroz cijeli život. Zbog svojih stavova, politički osuđivan, budno praćen i stvaralački osporavan od strane državne bezbjednosti bivše Jugoslavije. Kako je bilo živjeti i stvarati pod takvim okolnostima, doznali smo iz kazivanja nekih od njegovih savremenika i najbližih prijatelja. I pored višedecenijskog nastojanja pojedinaca da se njegovo ime ne spominje ili na neki drugi način umanji njegov značaj kao kompozitora, pjesme Kad sretneš Hanku, Malenim sokakom, Negdje u daljine, Sjetuje me majka, i mnoge druge, našle su ipak svoj put do onih koji će ih vremenom prihvatiti kao svoje. U narodu ostaće trajno upamćeno ime njihovog stvaraoca, Radeta Jovanovića.

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007